MES

  Tussen de logistieke/administratieve automatisering, de Enterprise Resource Planning (ERP), en het Process Control System (PCS) ligt een middenlaag die wordt aangeduid met de term Manufacturing Execution System, oftewel MES.
   
  Waar bij ERP het accent op de klant ligt – orders worden geregistreerd en er wordt bijgehouden in hoeverre ze zijn afgehandeld – concentreert de besturingslaag (PCS) zich vooral op het productieproces. Het handhaaft bijvoorbeeld de juiste procescondities, zoals temperaturen en drukken.
  MES neemt een tussenpositie in, omdat het zich focust op het product zelf en de logistiek daaromheen. Op MES-niveau wordt beslist en bijgehouden hoe het product wordt samengesteld (recept / parameters) en in welke volgorde dat gebeurt (planning). Alles wordt geregistreerd: wie, wat, waar en hoeveel. Middels overzichten en zoekfuncties kunnen actuele standen, maar ook historische acties worden getoond. Met behulp van Tracking & Tracing wordt specifiek gezocht naar het gebruik en verbruik van materiaal, inclusief partijnummers, lotnummers, etc.
   
  AuteQ heeft zich vergaand gespecialiseerd in koppelingen tussen softwareapplicaties van diverse makelij middels XML-berichten of direct linking via de database (SQL, Dbase, ….)
   
  Kort gezegd verbindt MES kantoor en fabriek aan elkaar. Doel daarbij is productiemanagement: beheren, plannen, sturen en informeren.
   
  AuteQ heeft in eigen beheer een MES-applicatie ontwikkeld die luistert naar de naam MESA. Klik hier voor meer informatie.
   

  Nieuws


  • ABZ Diervoeding investeert in automatisering
   De komende tijd wordt de aansturing van de productie bij ABZ Diervoeding gemoderniseerd. De hard- en software worden vernieuwd of aangepast.
  • Van Dijk Veevoeder en Kunstmest automatiseert doseerinstallatie
   Van Dijk te Rasquert neemt eerste stap in vernieuwing van automatisering ten behoeve van de productie van veevoeders.
  • Automatisering vernieuwd bij Agrifirm (Emmeloord)
   AuteQ heeft de oude besturingsinstallatie bij Agrifirm te Emmeloord geheel vervangen door een nieuwe combinatie van hardware en software.
  • Bekijk ons volledige nieuwsoverzicht